Nekrolog staré dobré litinové pánve

Je to jen několik málo týdnů, co naše řady opustila dlouholetá aktivistka ligy za kvalitní litinové nádobí, emisarka asijských grilovaných pokrmů na území ČR a guerillová bojovnice s pekáči a kuchyňskými kameny v nejedné české i zahraniční kuchyni. Vzhledem k dlouhé a úspěšné kariéře, sluší se na její počest zaplnit pár řádek papíru vzpomínkami na její neobyčejnou osobu a výjimečný charakter.

Boj s předsudky? Těžká litina...

Litinová wok pánev, která se dnes pyšní čestným místem v bohatě rozvětveném rodokmenu firmy Weber, nebyla vždy takhle významnou členkou velké grilovací rodiny z USA. V rodné Americe, tam jsou s asijskou kuchyní jedna ruka, ale v našich luzích a hájích se její jméno u táborových a grilovacích ohňů skoro nikdy nezmiňovalo. A když, tak jen ve chvílích, kdy si k našim domorodým fanouškům grilování přisedl nějaký tajemný cizinec a obohatil je historkou o asijské pánvi z černé litiny, která se na zámořských grilech stala neuvěřitelným hitem. Ale právě tyto útržkovité zkazky a dobrodružné příběhy vyprovokovaly zpočátku opatrný zájem milovníků grilovaných pokrmů. Nedlouho poté, co byly prolomeny ledy ostychu, začalo také z českých grilů vonět lahodné kung-pao nebo švej-žužu. Předsudky vůči litinové wokovce dostaly definitivní KO ve chvíli, kdy chytré české hlavičky vykoumaly, že se v ní dá uvařit pravý poctivý guláš.

Litinová pánev na gril

Renesanční pánev

S narůstající důvěrou domorodého obyvatelstva rostlo i sebevědomí litinové wok pánve. Troufala si oslovovat stále větší množství lidí a dokázala se vloudit do přízně i takovým grilům, u kterých byste to nikdy nečekali. Asi nejtroufalejším husarským kouskem litinové wok pánve byla její snaha o vystrnadění konkurence z klasických kuchyní. Kumšt, zdravá drzost a entuziasmus litinové wok pánve způsobily, že se jí to v nejedné domácnosti skutečně povedlo.

Osudový konflikt

Bohužel, žádná pohádka netrvá věčně a i slavné litinové wok pánvi skončili jednou zlaté časy. Zlomovým okamžikem v kariéře byla snaha o sblížení litinové wok pánve s novým členem rodiny, Kettlem Plus. Tento modernista, který přes svou útlou postavu (obvod pasu 47 cm), dokáže totéž co mnohem těžší váhy (např. držitel titulu nejprodávanější gril Weber Master-Touch GBS) si totiž postavil hlavu a s litinovou wok pánví odmítl oficiálně spolupracovat (melouchy mimo záznam neodmítl). Komuniké směrem k veřejnosti obsahovalo pouze kusé informace o pokulhávající kompatibilitě a omezených možnostech spolupráce mezi litinovou wok pánví a červenočerným grilem. To však byla jen kamufláž, která měla ušetřit city litinové wok pánve. Realita však byla o trochu jiná. Na povrch totiž vyplavaly informace, že pravým důvodem, proč vyfešákovaný Kettle Plus, kterému se v jistých kruzích neřekne jinak než Červený a Černý, odmítl litinovou wok pánev, byly příliš široké boky, těžkýspodek a odstávající uši.

Porovnání pánví Weber WOK

Nová krev

Protože vzpomínky na starou wok pánev jsou pořád živé a truchlící se ze svého zármutku ještě zcela neprobrali, pozvala si nová litinová wok pánev Weber, která se oprávněně třásla nervozitou ze srovnání se svou předchůdkyní, hned dva spojence na pomoc. Zatímco stará wokovka se dokázala s nástrahami života ve velkém světě vypořádat sama, zástupkyně mladší generace litinových wok pánví se nechává doprovázet kamarády Poklicí a Pařákem. Navíc si od prvních minut náramně dobře notuje s Weberem Kettlem Plus. Takže bulvární grilovací deníky plní své stránky konspiračními teoriemi o tom, jak mladá litinová wokovka vyhodila ze sedla svou předchůdkyni a zaujala její žádané místo. Pravdivost konspiračních teorií se zatím nepodařilo potvrdit. Faktem tak zůstává pouze to, že funkční období litinové wok pánve je u konce a slovo teď má litinová wok pánev s poklicí a pařákem.

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.