Něco málo z historie amerického barbecue

Americký jih je velmi specifickou částí Spojených států amerických. Vyznačuje se nejen nelichotivou otrokářskou minulostí a rebelií proti Severu, ale také rázovitým a hrdým lidem, pestrým folklórem, bohatou směskou různých kulturních tradic a nehynoucí láskou k barbecue.

 Na barbecue narazili při dobytí ráje

Lokalizovat s maximální přesností původ amerického barbecue se nám už asi nikdy nepovede. Jedna z hojně rozšířených verzí říká, že k prvnímu setkání Evropanů s barbecue došlo v dobách objevování Nového světa na sklonku patnáctého století, kdy se španělští conquistadoři vylodili na pobřeží jednoho z karibských ostrovů a tuto dosud neznámou metodu pomalého grilování masa okoukali od domorodců.

 Dixieland – domov barbecue

Nyní se přesuneme o pár století dopředu a o pár námořních mil směrem na sever, a to na americký jih, neboli Dixieland, jak se jižním státům USA často přezdívá. V průběhu 19. Století se nová metoda úpravy masa začala hojně rozšiřovat na americkém jihu, až se stala jedním z místních nejzakořeněnějších kulturních zvyků. A vzhledem k tomu, že v tomto regionu chovali evropští přistěhovalci nejčastěji prasata, stalo se vepřové maso nejpoužívanějším masem při barbecue. Kromě velkého počtu prasat se americký jih vyznačuje také širokými kukuřičnými lány a chléb vyráběný z této plodiny se stal oblíbenou přílohou k pomalu ugrilovanému vepřovému. Barbecue se mezi Jižany velmi rychle rozšířilo a stalo se pevnou součástí různých sousedských pikniků, ale dopřávali si ho i při různých církevních svátcích. Pro americké barbecue platí, že co kraj, to jiný zvyk. V každém regionu amerického jihu si evropští přistěhovalci osvojili svoje grilovací návyky a oblíbili si svá jídla. Jinak se griluje v Memphisu v Tennessee (město je mimo jiné známé tím, že v něm zemřel král rokenrolu Elvis Presley a byl zde také zavražděn bojovník za svobodu Martin Luther King), jinak se griluje například v Texasu, Kansasu, Georgii nebo v Severní Karolíně.

 Rivalita jako od Hrabala

Velkým barbecue hitem se stalo například trhané vepřové se sladkokyselou rajčatovou omáčkou, které je typické pro Memphis. Severokarolínskou tradicí je pomalounku pečené prasátko naložené v octovém nálevu. V Kansasu jsou vyhlášenou pochoutkou vepřová žebírka, která se dochucují pouze směsí koření (hnědý cukr, mletá paprika, sůl) místo obvyklé marinády. Co se týče Texasu, zde je to trochu složitější. Východní část největšího amerického státu, jehož přezdívka zní „Lone Star“ (Osamělá hvězda), má poměrně blízko k Tennessee, a tak i zde holdují zejména vepřovému masu. Oproti tomu v západní části Texasu se těší mnohem větší popularitě hovězí maso. Zajímavé je, že každý region si s patriotským odhodláním brání své zvyky a pokrmy typické pro jeho domovinu považuje zcela přirozeně za chutnější, kvalitnější zkrátka nadřazenější těm ostatním. S nadsázkou by se dalo říct, že mezi barbecue regiony panuje řevnivá rivalita ne nepodobná té, která panuje mezi fanoušky baseballových týmů New York Yankees a Boston Red Sox. Podobné rivalitě se už po dlouhá léta smějeme i u nás, v České republice, a to díky skvělému filmu Slavnosti sněženek, kde se předmět sporu stala kančí pečeně buď se šípkovou, nebo se zelím.

 Nečisté svědomí amerického barbecue

Když je řeč o grilovacích tradicích amerického jihu, je třeba zdůraznit, že jsme se doposud bavili o zvycích bílých Američanů. Kromě nich však americký jih obývali také velké množství černochů, kteří sem bezskrupulózní obchodníci s otroky dovlekli z různých afrických států. Vzhledem k tomu, že černoši měli po převozu do Ameriky statut otroků a neměli tak prakticky žádná práva, není asi příliš překvapující, když konstatujeme, že jejich grilovací zvyky byly díky jejich krutým majitelům, velmi omezené. Když však pořádali jejich majitelé pikniky, stávalo, se že jim plantážníci „blahosklonně“ předhodili ty méně kvalitní kousky vepřového, o které sami neměli zájem. Otroci pak kusy masa (např. vepřový krk) zpracovali pozvolným několik hodin trvajícím uzením na mírném ohni, které pak natrhali a podávali například s opečeným ibiškem a sladkými bramborami. Pro úplnost se sluší dodat, že otrokáři nedali černochům pokoj ani při uzení „milostivě“ darovaného masa a okamžitě je zahnali do práce. Historie v Americe tolik milovaného trhaného vepřového má tak poněkud hořkou chuť, protože nelze přeslechnout práskání bičem a výkřiky zbídačených otroků. Později zhruba ve 20. letech minulého století, tedy v době kdy bylo otroctví již zrušeno (ale sociální statut amerických černochů to nijak zvlášť nevylepšilo) docházelo k migraci jižanských černochů do severských měst. Díky tomu se prvky jižanského a černošského barbecue stali součástí stravovacích zvyklostí Yankees (Američané ze severu). Postupem času se americké barbecue rozšířilo po celém světě a po pádu železné opony pozvolna proniká i do naší země, takže klasické trhané vepřové si můžeme dopřát i v některých českých, moravských a slezských restauracích.

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.