Montáž největšího vajíčka z rodiny Big Green Egg

 O keramických grilech Big green Egg – a vlastně o všech keramických grilech – platí jedno. Jsou ukrutně těžké. A platí přímá úměra – čím větší průměr grilu, tím větší hmotnost – a váha roste výrazně rychleji než průměr grilu. Takže je jasné, že když jsme se pustili do montáže největšího modelu z grilů značky Big Green Egg, muselo nás být rozhodně víc, než nás obvykle na montáže grilů bývá. Už jen podle fotky zabaleného grilu vedle jednoho z našich kolegů je jasné, že gril si svůj název XXL opravdu zaslouží. Výška přes dva metry, váha přes 170 kg a pět krabic. Ano takto je k Vám dodán a zabalen kamado gril Big Green Egg 2XL. Největší gril z rodinky BGE. Tento gril k nám dorazil téměř na konci grilovací sezóny. A nyní jej konečně můžete vidět se vší parádou na naší prodejně v Tachlovicích.

Balení keramického grilu Big Green Egg

Skvěle zabalené zelené vajíčko

Hodně našich zákazníků má obavy z toho, zda jejich keramický gril Big Green Egg dorazí v pořádku až k nim domů. Velká hmotnost a křehká keramika v kombinaci s rozbitými silnicemi tyhle obavy jen podněcuje. Jako by v Big Green Eggu tušili, jak to u nás na silnicích vypadá.

Balení grilů téhle značky je skvěle vychytané a jinak tomu není ani u jejich největšího modelu. Díky tomu, jak je gril těžký a z kolika se skládá dílů, jede vždycky na paletě. Pevné kartonové krabice jsou pečlivě tvarované na křehké keramické díly a grily tak přežijí přepravu až k Vám bez sebemenší úhony. I tohle XXL-ko dorazilo na jedné paletě a to hned v několika krabicích. Vše je pečlivě roztřízeno a zabaleno. Počítejte ale s tím, že i jednotlivé části grilu něco váží – pro manipulaci jsou potřeba minimálně dva statní mládenci.

Balení keramického grilu Big Green Egg 2XL

A jde se na montáž grilu Big Green Egg!

Doporučujeme gril skládat na otevřeném prostoru nebo ve velké garáži či stodole. Místa na vybalení potřebných dílů je potřeba více než dost. Jednotlivé krabice si rozložíme okolo sebe v pořadí, v jakém budeme se sestavováním grilu postupovat a za chvíli se nemáme kam pohnout. V největší z krabic je umístěná spodní část grilu, ve druhé největší je pak pečlivě uloženo víko grilu a v pořadí třetí krabici jsou keramické části – prstence, palivový a grilovací rošt. Jedna samostatná krabice je určena pro kovové obruče a potřebný spojovací materiál. Nejvýše položená krabice, kterou vidíte na fotce je stojan. Ten Vám vřele doporučujeme ke grilu dokoupit, protože bez něj s tímto monstrem rozhodně nepohnete.

Začínáme montáží stojanu pro gril Big Green Egg

My stojan samozřejmě máme a tím pádem jsme jako první začali s jeho montáží. Na tento stojan poté vajíčko sedne jak prdel na hrnec. Díky němu pak pro Vás nebude manipulace s grilem nemožná, zároveň bude gril v ideální výšce a není potřeba se při montáži krčit. Montáž grilu Big Green Egg není nijak náročná a veškeré potřebné informace naleznete v přiloženém obrázkovém manuálu.

Po otevření krabice na Vás vykoukne několik kolových, různě tvarovaných a různě dlouhých součástí. Krabička se spojovacím materiálem samozřejmě nechybí. Dle přiloženého návodu stojan spojíme z těchto kovových částí pomocí šroubů a matiček do dvou samostatných noh.

Stojan keramického grilu Big Green Egg XXL

Tyto samostatné části poté přeložíme přes sebe a jedním šroubkem uprostřed spojíme v jeden celek. Nyní stojan otočíme a následuje šroubování koleček.

Stojan grilu Big Green Egg 2XL

Jakmile máme pořádně dotažný stojan, jako další nám v manuálu říkají našroubujte kolečka. Kolečka si připravíme, a dotáhneme pomocí přiloženého klíče, který zajistí, že se Vám kolečka nebudou při šroubování protáčet. Dvě kolečka jsou s brzdou, proto je dáme vedle sebe. Na protější stranu poté umístíme ještě jednu zpevňovací tyč.

Kolečka stojanu Big Green Egg

A jde se na montáž grilu Big Green Egg!

Při usazování keramické spodní části grilu je potřeba větší opatrnosti, protože keramika je velmi těžká a křehká. Doporučujeme si k usazování pozvat další osobu. Keramické víko není úplně snadné uchopit. Proto postupujte pomalu a opatrně.

Keramický gril Big Green Egg 2XL

Jakmile máme usazené keramické dno vycentrujeme gril, aby otvor na popel a proudění vzduchu byl uprostřed mezi nožičkami stojanu. Zde se hodí onen další pár očí, který nám usnadní centrování spodní keramiky. A pro jistotu vyzkoušíme otevření vrátek na popel, protože my jsme velice šikovní tak jsme tento krok dělali nadvakrát.

Keramický gril Big Green Egg XXLarge

V dalším kroku si připravíme kovové obruče. Dle manuálu a velkých jasných obrázků si nachystáme šrouby pro připevnění zavíracího mechanismu keramického víka. Šroubky jsou pro snazší rozeznání rozděleny barevně. Na usazený spodek vajíčka už můžeme první obruč usadit. Vzadu dotáhneme šroubem. Dotahujeme pevně, aby se obruč již nehýbala. Šroub má tendence se lehce zkroutit, ale nemusíte se ničeho bát, jedná se o pevnostní šroub proto dotahujte opravdu silně.

Obruč keramického grilu Big Green Egg XXL

Jakmile je vše připraveno můžeme se pustit do usazení víka. Pro přesné usazení použijeme přibalené centrovací přípravky, aby víko sedělo přesně a rovnoměrně na spodní části. Nikde nesmí přesahovat, v budoucnu by nám nepřesné usazení víka zapříčinilo poškození těsnění, které by se začalo opalovat a „zapékat“

Keramický gril Big Green Egg 2XL

Po usazení víka nasadíme druhou obruč a můžeme se pustit do montáže sklopného systému. Dle návodu si dáme pozor na přehození levé a pravé strany. V dalších krocích bychom nebyli schopni nasadit pružinu a museli bychom celý systém rozšroubovat a přehodit. V posledním kroku zajistíme šrouby ke spodní nádobě a poté i k víku.

Keramický gril Big Green Egg XXLarge

Dalším krokem připevníme krásné dřevěné madlo, díky kterému můžeme zvednout víko a usadíme pružiny. U tohoto kroku je zapotřebí trochu hrubé síly. Pružiny je potřeba dobře natáhnout.

Pružina grilu Big Green Egg 2XL

Na závěr nám zůstává umístění keramických vnitřních částí grilu. Vždy sledujeme otvor na výběr popela, aby nám jej různé části nezakryly a vše bylo uprostřed. S keramikou zacházíme opatrně, jakékoli poškození by nebylo žádoucí a nikdy bychom nedosáhli u grilovaného pokrmu požadovaných výsledků. Není na škodu si dávat pozor, jak keramické části uchopit. Z venkovní strany to není úplně ideální, jak jsme sami zjistili. Keramický prstenec má téměř shodný průměr jako keramické dno.

Keramický vnitřek grilu Big Green Egg 2XL

Poté usadíme palivový rošt následně také grilovací rošt. Montáž teploměru chce jistý grif, ale po pár pokusech ho máme na místě. Voala a máme hotovo.

Teploměr kamado grilu Big Green Egg

Díky jasným a přehledným pokynům v manuálu není montáž grilu Big Green Egg nijak složitá. Největší překážkou, na kterou můžete narazit je váha jednotlivých keramických komponentů. My jsme to vzali sportovně a máme ušetřenou návštěvu fitka. Za přibližnou hodinku tedy můžeme začít zatápět

počet hlasů: 5
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.