Kouřový generátor na uzení použijete v jakékoli udírně

Máte doma starou dřevěnou nebo zděnou udírnu, třebas po dědovi, ve které udíte už dlouhá léta ? Ale takové uzení znamená na proces uzení masa nebo klobás průběžně dohlížet. Kdo někdy zkoušel topit v zahradní udírně třeba kusovým dřevem, ví jak těžké je udržet teplotu třeba kolem 60 stupňů po několik hodin? Moderní elektrické digitální udírny tohle zvládají tak nějak na pohodu sami – prostě nastavíte teploty, nasypete dřevěnou štěpku nebo udící brikety, pustíte udírnu a můžete jít na 6-8 hodin klidně pryč. Teplotu si udírna hlídá sama a dýmu je v udící komoře dost a dost. Pokud ale máte doma „starou dobrou udírnu“ a chcete udit na nízkou teplotu na studené uzení bez trávení mládí u udírny, existuje alternativa. Pořiďte si k Vaší udírně samostatný generátor studeného kouře. Montáž je snadná a při troše šikovnosti jé zvládne skoro každý. Je třeba samozřejmě zachovat pár zásad a pravidel ….

 

Jak instalovat generátor kouře ke komoře udírny

Když držíte generátor kouře v ruce, je jasné která část je zvenku a která uvnitř udící komory. V komoře udírny si musíme připravit odpovídají otvor tak, aby vývod dýmu generátoru bezpečně vedl do udírny tak, aby se nedotýkal jejích stěn a dým volně odcházel do komory udírny.

Generátor kouře v udírně

Otvor pro zasunutí dymboxu by měl být alespoň 10cm v průměru, nad otvorem pak připevněte vhodnou úchytku – v našem případě se jednalo o pozinkovaný plech připevněný na komoru dřevěné udírny Master Smoker LC

Generátor je při chodu zcela chladným zařízením – rozpálená je pouze špička ze které odpadávají kouřící piliny. I tak je třeba dbát zvýšené opatrnosti – přeci jen pracujete s ohněm. Dosedací plocha by v ideálním případě měla být nehořlavá. Což třeba v případě dřevěné udírny z dubového sudu není úplně reálné. Prostě dávejte pozor

 

Pak už zapojíme samotný generátor kouře do elektřiny a dosypeme štěpku, nebo spíš hrubé piliny. Není třeba dodržovat za každou cenu originální piliny od výrobce generátoru – Borniak – ale musíte rozhodně dodržet frakci pilin a nemít je vlhké. Vlhké hrubé palivo výrazným způsobem zvyšuje míru dehtování každé domácí udírna a o té Vaší to bude platit také.

Generátor spouštíme červeným spínačem na boku násypky na piliny. Zpočátku se zdá že se nic neděje – z udírny nestoupá dým a ani generátor nevdává žádný zvuk. Je to tak správně ? Ano, na rozdíl od polských generátorů Dymbox nemá tento žádný ventilátor a štěpku si posouvá ocelovým šnekem k ocelové desce nad rozpálenou topnou spirálou, která po rozehřátí vytvoří dostatek kouře . Tohle řešení se nám jeví jako provozně i z požárního hlediska o hodně bezpečnější nežli foukání vzduchu do zapálených pilin. Používají ho velcí výrobci udíren – Borniak, Master Built a velmi podobné řešení výroby kouře má i Bradley Smoker.

Po zapnutí generátoru kouře se podavač začne otáčet současně se topná spirála se začne zahřívat. Podavač štěpky rovnoměrně posunuje štěpku ze zásobníku do topné spirály, kde začne doutnat. Štěpka postupně prohořívá celou délkou topné spirály, kde na konci padá do připravené nádoby s vodou.

Udírna a bezpečnost

Bezpečnost především – komora udírny musí být pravidelně čištěna tak, aby nedošlo ke vznícení odkapávajícího tuku. do prostoru, kde štěpka vypadává ze spirály, je nutné umístit záchytnou nádobu s vodou pravidelně jí vylévat a čistit . Doporučujeme použít vždy suchou a originální štěpku, nebude docházet k zanášení šneku a potížích s podáváním na topnou spirálu.

počet hlasů: 14
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.