Když nám jídlo přeroste přes hlavu

V Itálii, Austrálii a v USA se v minulých letech zrodila neuvěřitelná monstra gigantických rozměrů. V Itálii tou příšerou byla pizza, v Austrálii hamburger a v USA hotdog. Jejich mastodontní rozměry byly dokonce zaznamenány i komisí Guinessovy knihy rekordů. No a řekněte: troufli byste si s nimi na férový souboj jeden na jednoho nebo byste si pozvali „pár“ hladových krků na pomoc?

 

Italové vrátili rekord domů

S trochou nadsázky se dá říct, že až do okamžiku vytvoření nového rekordu, žili italští pizzaři v hanbě. Rekordně velikou pizzu, které se dostalo cti ocitnout se na stránkách světové proslulé Guinessovy knihy rekordů, totiž neupekli kuchaři z Apeninského poloostrova, ale zdatní kuchaři z Jihoafrické republiky. Jejich slaný koláč měřil 37 metrů v průměru a z trouby byl vyvržen na svět v roce 1990 (v témže roce se v Itálii hrálo MS ve fotbale, tak domácí asi neměli na pizzu čas). Jihoafričané drželi unikátní rekord po celou jednu dekádu a dva roky. Teprve v roce 2012 se Italové odhodlali k překonání jihoafrického počinu. A přestože to byl velmi těžký boj, který stál pětičlenný kuchařský tým s šéfem Dovilio Nardim v čele mnoho a mnoho sil, dílo se nakonec podařilo. Italská pizza měla po dopečení v průměru 39, 6 metru a překonala tak africkou konkurentku o více než dva a půl metru. Za čest italské pizzy padlo přes devět tun mouky, zhruba stejné množství mozarelly, asi čtyři tuny rajčatové omáčky, třiadvacet kilogramů balzamikového octa, 190 kilogramů olivového oleje a 250 kilogramů soli. Aby pizza vůbec mohla přijít na svět, musela se péct postupně. Kuchaři ve finále pizzu pekli po více než 5 000 kouscích a strávili jejím pečením více než dva dny. Rekordní pizza dostala jméno Ottavia na počest prvního římského císaře Augusta (vlastním jménem Gaius Octavius byl prasynovcem a adoptivním synem Gaia Julia Caseara).

 

Vezměte čtvrtlibrák se sýrem, vynásobte ho 800 a stejně to nebude stačit

Oficiální rekord má ve slavné Guinessově knize rekordů také další klasika rychlého občerstvení – hamburger. K památnému okamžiku došlo před necelými sedmi lety v australském Sydney, kde se do přípravy mamutího chesseburgeru pustil nebojácný podnikatel Joe El-Ajouz provozují restauraci Ambrosia On The Spot. Jeho obří hamburger vážil v hotovém stavu 95,5 kilogramu. To je 845krát víc, než kolik váží standardní burger tzv. čtvrtlibrák. Celkem se na australského macka spotřebovalo zhruba 81 kilogramů mletého hovězího masa. Kromě masa bylo v obřím hamburgeru celkem 16 rajčat, 120 plátků sýra a přes dva kilogramy ledového salátu. To všechno se pak vložilo do rozkrojené 21 kilogramů vážící housky. Skupina kuchařů pekla obří hamburger víc než půl dne. Když bylo potřeba hamburger obrátit, aby se propekl rovnoměrně ze všech stran, chtělo to sehranný tým v minimálním počtu čtyř lidí. Dílo se nakonec podařilo a kuchařský tým si mohl oddychnout, že má to úděsné martýrium za sebou. Velké rozměry ale k zápisu do Guinessovy knihy rekordů nestačily. Restauratér, který usiluje o přiznání rekordu, musí svůj obludně veliký produkt zařadit na jídelní lístek a nechat ho tam alespoň jeden rok. A tak se neskutečně obrovský hamburger objevil na jídelním lístku za cenu 1 000 dolarů. Jestli si ho někdy někdo dal nám, ale není známo.

 

Hotdog pro slony

Také párek v rohlíku neboli hotdog se může pochlubit, že největšího zástupce jeho rodu se vyhřívá na stránkách světoznámé Guinessovy knihy rekordů. Oproti hamburgeru ale není tak brutálně obrovský a člověk by skoro věřil, že by ho mohl sníst na posezení. Chyba lávky, rekordní párek v rohlíku váží tři kilogramy, což odpovídá necelé padesátce hotdogů běžných rozměrů. Nepočítejte tedy, že si párek objednáte a sníte si ho cestou na metro. To opravdu nehrozí. Bez příboru a velkého stolu se do rekordního párku jen tak nezakousnete. Nápad na největší hotdog na světě se zrodil v hlavě mladého amerického restauratéra Dana Abbateho. Původně chtěl vyrobit hranatý hotdog, ale brzy poznal, že si ukousl moc velký krajíc. Mrzet ho to ale nemuselo, protože slávu a obdiv si vydobyl i tak.

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.