Jak správně využít gril Big Green Egg - 7. díl

Možná jsme Vás ještě stále nepřesvědčili o širokém využití zeleného vajíčka - grilu Big Green Egg, nebo jej máte již doma a netrpělivě čekáte na další díl našeho seriálu o dalších možnostech využití? Rozhodujete se o jeho koupi a nevíte, jakou velikost vybrat? Naším favoritem se stal keramický gril Big Green Egg Large. Je přesně tak velký, aby na něm mohla probíhat rodinná grilovačka, ale zároveň má tolik možností využití, aby na se na něm dalo ugrilovat pro pořádně velkou skupinu přátel.

Nerezové rošty ke grilu Big Green Egg

Navíc k zelenému vajíčku velikosti L výrobce nabízí velké množství příslušenství, které k menším modelům nepořídíte. Vybrali jsme tedy gril Big Green Egg Large se vším možným příslušenstvím, abychom Vám mohli představit naprosto všechny možnosti jeho využití.

I v 7. díle pořád zůstáváme u grilování na přímo. Dnes si "pouze" rozšíříme grilovací plochu ještě o jeden, vlastně dva rošty. S tímto příslušenstvím můžeme již skutečně nakrmit pořádnou partu lidí. Dnes se podíváme, jak to bude v grilu vypadat, když k příslušenství z předešlého dílu přidáme ještě dva půlkruhové nerezové rošty. A ani tentokrát nebude chybět náš oblíbený nerezový koš pro ConvEGGtor.

Nerezové rošty ke grilu Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Jak už jsme zmínili, stále se budeme věnovat grilování na přímo a budeme grilovat pro skutečně velkou skupinu lidí, což nám použité příslušenství dovolí úplně pohodlně. V grilu Big Green Egg budeme tentokrát grilovat na celých třech úrovních roštu. Za použití nerezového koše pro ConvEGGtor to zvládneme naprosto jednoduše. Nejdříve umístíme dva půlkruhové rošty do spodní části nerezového koše pro ConvEGGtor, na horní okraj položíme nerezový rošt, který je součástí každého grilu Big Green Egg a až na tento připevníme 2-dílný víceúrovňový rošt. V tento okamžik máme gril připravený na skutečně velkou nálož potravin.

Na dva půlkruhové rošty do spodní části nerezového koše pro ConvEGGtor doporučujeme umístit maso či jiné potraviny, které se budou grilovat po nejdelší čas a při vyšších teplotách. Přes nerezový rošt umístěný na horní části nerezového koše totiž nebude manipulace s potravinami úplně pohodlná, troufáme si říct, že nebude možná. Ve chvíli kdy budete potřebovat s potravinami na spodních roštech nakládat jakýmkoliv způsobem, bude nezbytně nutné sundat z grilu Big Green Egg jak 2-dílný víceúrovňový rošt, tak i základní nerezový rošt, přes které se do spodního patra nemáte šanci ani s nejtenčím grilovacím nářadím dostat.

Keramický gril Big Green Egg

Tato pozice v grilu se také perfektně hodí pro umístění jednorázové misky na okapávání, která během grilování zachytí veškerý vypečený tuk a šťávy z masa, které nám nebudou kapat do topeniště na rozžhavené uhlíky. V dalších úrovních grilu již takový problém nenastane. Na nerezový rošt i na 2-dílný víceúrovňový rošt můžeme umístit jakékoliv potraviny, které potřeba při grilování otáčet či marinovat. Rozdíl je pouze ve výškovém umístění roštů v grilu a proto na 2-dílném víceúrovňovém roštu budeme grilovat potraviny, které potřebují pro svou přípravu nižší teplotu a menší žár. Na tomto roštu můžeme opět využít metodu grilování low and slow.

Vzhledem k tomu, že 2-dílný víceúrovňový rošt lze naprosto jednoduše odsunout z grilovací plochy, na nerezovém roštu umístěném pod ním můžeme grilovat cokoliv co bude vyžadovat během grilování naší pozornost i naopak.

  • umožňuje grilování metodou low and slow
  • možnost grilování ve třech úrovních grilu
  • možnost umístění jednorázové odkapávací misky na spodním roštu grilu

Keramický gril Big Green Egg

Co potřebujeme?

  • 1x gril Big Green Egg Large nebo XLarge
  • 1x nerezový koš pro ConvEGGtor
  • 1x nerezový rošt
  • 2x nerezový půlkruhový rošt
  • 1x 2-dílný víceúrovňový rošt

Jako vždy nám tedy nerezový koš pro ConvEEGtor za pomoci 2-dílného víceúrovňového roštu pomohl rozšířit grilovací plochu z původního jednoho roštu na celá tři patra pro grilování. Bohužel nerezový koš pro ConvEGGtor i 2-dílný víceúrovňový rošt jsou výrobcem dodávány pouze pro grily Big Green Egg Large a Big Green Egg XLarge. Do menších grilů je výrobce nenabízí.

Keramický gril Big Green EggČím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

  • sadu grilovacího nářadí s kleštěmi
  • funkční grilovací rukavici ve které se nespálíte o rozpálené rošty
  • pro sundání roštu z grilu se budou hodit kleště na nerezový rošt
  • a na odkapávání vypečeného tuku či šťáv využijeme jednorázové misky pro odkapávání

V dalším díle se můžete těšit na karbonovou wok pánev Big Green Egg, která je aktuálně největší wok pánví, kterou u nás můžete zakoupit. A samozřejmě jí zkusíme využít v kombinaci s nerezovým košem pro ConvEGGtor.

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.