Jak správně využít gril Big Green Egg - 5. díl

V minulém díle o keramických grilech Big Green Egg - zelených vajíčkách jsme se věnovali příslušenství ke grilu, které již máme vyzkoušené. Ani dnes tomu nebude jinak. Dnes se podíváme na to, jak můžeme využít dva půlkruhové rošty umístěné v nerezovém koši pro ConvEGGtor.

Půlkruhové nerezové rošty Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Stále se ještě budeme věnovat pouze grilování na přímo, což je jediná možnost, kterou nám dva půlkruhové nerezové rošty umístěné v nerezovém koši pro ConvEGGtor umožňují. Samozřejmě si můžeme vybrat pozici v nerezovém koši, kde chceme v keramickém grilu Big Green Egg grilovat. Oba půlkruhové nerezové rošty můžeme umístit buď do spodní části koše, kdy budeme grilovat blíže rozžhavenému uhlí. Při umístění do horní části nerezového koše budeme grilovat dále od topeniště při nižší teplotě a menším žáru. S těmito komponenty naprosto hravě připravíte jak předkrm, tak i hlavní jídlo a nepotřebujete k tomu nic dalšího.

Nejdříve umístíme dva půlkruhové nerezové rošty na horní část nerezového koše. Než se nám keramický gril pořádně rozehřeje, máme čas na přípravu předkrmu. Na horní části nerezového koše se nám krásně ugriluje zelenina, slanina, dokonce i nějaké druhy tvrdých sýrů a v neposlední řadě nesmíme zapomenout na mořské plody, které mají také rády pozici na grilu dále od žhnoucího uhlí.

Keramický gril Big Green Egg

Čas, kdy se již předkrm krásně griluje, využijeme pro přípravu hlavního chodu, kterým nebude nic jiného, než pořádný flák masa. Ten budeme finálně grilovat na nerezových roštech umístěných ve spodní části nerezového koše pro ConvEGGtor. Výhodou těchto tří komponentů - nerezového koš pro ConvEGGtor a dvou půlkruhový nerezových roštů je, že za pomocí uší na koši a grilovacích rukavic vyjmeme celý obsah roštu z grilu v jeden okamžik. Zaručuje to tedy, že všechny potraviny na roštu budou grilovány po stejnou dobu a hlavně víko grilu bude otevřeno jen okamžik a tím nebude docházet ke zbytečné tepelné ztrátě v grilu.

Ve chvíli, kdy budeme mít již předkrm připravený a naservírovaný, můžeme přendat půlkruhové rošty na spodní část koše, pro přípravu hlavního chodu. Při manipulaci s horkými rošty zcela jistě nezapomeneme použít kvalitní grilovací rukavice nebo kleště na nerezový rošt. V případě, že budeme používat na přípravu hlavního chodu naší oblíbenou metodu grilování low and slow, ponecháme rošty na horním okraji nerezového koše.

Koš pro ConvEGGtor Big Green Egg

Koš s rošty umístěnými v nerezovém koši pro ConvEGGtor během okamžiku opět umístíme do grilu a můžeme začít s přípravou hlavního chodu.

  • umožňuje grilování metodou low and slow
  • možnost grilování ve dvou úrovních grilu
  • vyndání celého obsahu grilu v jeden okamžik

Co potřebujeme?

  • 1x gril Big Green Egg Large nebo XLarge
  • 1x nerezový koš pro ConvEGGtor
  • 2x nerezový půlkruhový rošt

I v tomto případě nám tedy nerezový koš pro ConvEGGtor byl perfektním pomocníkem. Můžeme díky němu, při umístění na horním okraji koše, vytvořit báječné grilované sýry bez obav, že nám v blízkosti žhnoucích uhlíků vytečou do topeniště. Na hlavní chod pak můžeme použít metodu grilování low and slow.

Tyto doplňky jsou aktuálně výrobcem dodávány pouze pro grily Big Green Egg Large a Big Green Egg XLarge. S menšími grily Big Green Egg v tomto případě nepochodíte.

Keramický gril Big Green Egg

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

  • sadu grilovacího nářadí s kleštěmi
  • funkční grilovací rukavici, ve které se nespálíte o rozpálené rošty
  • pro sundání půlkruhového roštu z grilu budou hodit kleště na nerezový rošt
  • a na odložení celého nerezového koše včetně roštů nám dokonale poslouží týkové prkénko

Myslíte si, že už Vás zelené vajíčko nemůže ničím překvapit, že všechny možnosti byly vyčerpány? Počkejte si na další díl našeho seriálu. V něm se posuneme dále k dalším možnostem využití grilu Big Green Egg a dalšímu rozšíření grilovací plochy.

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.