Jak správně využít gril Big Green Egg - 4. díl

V dnešním díle o keramických grilech Big Green Egg se půjdeme podívat, jak více můžeme využít příslušenství ke grilu, které již známe z dílů minulých. Dnes si "pohrajeme" pouze s nerezovým košem pro ConvEGGtor a s jedním půlkruhovým roštem pro grily Big Green Egg.

Půlkruhový nerezový rošt Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Při použití těchto dvou dílů v grilu Big Green Egg budeme zcela jistě grilovat na přímo. Můžeme si ale vybrat pozici v nerezovém koši, zda chceme grilovat blíže topeništi a mít maso dříve hotové nebo grilovat na horním prstenci zeleninu či sýry nebo si na pořádný steak chvilku počkat, ale vyhnout se možnému spálení, kdybychom na něj v grilu na chvilku zapomněli.

Dorazila k Vám návštěva s dětmi, které při pohledu na gril zatoužily po pravých českých buřtech opečených na ohni? Tahle kombinace je pro Vás naprosto perfektní. Na polovině grilu si děti mohou, samozřejmě za Vaší asistence, opékat buřty jak všichni máme nejraději - "na klacku" a na druhé polovině grilu - na půlkruhovém roštu, můžete Vy chystat občerstvení pro dospělé. Ať už se bude jednat o zeleninu či sýry nebo pořádný kus masa, polovina grilovací plochy zeleného vajíčka Vám jistě postačí.

Keramický gril Big Green Egg

Ptáte se, jestli si děti mohou opékat buřty při otevřeném víku grilu? Mohou! Grilování při otevřeném víku grilu je méně časté než se zavřeným víkem, ale rozhodně to není nic neobvyklého. Tím, že je roštem zakryta pouze jedna polovina grilu, je pro nás topeniště grilu dokonale přístupné. Můžeme tedy bez jakýchkoliv obtíží přiložit uhlí, v případě buřtů i dřevo a ve chvíli, kdy budeme chtít potraviny ovonět nějakým ovocným dřevem, štěpku či lupínky na rozpálené uhlíky naprosto hravě nasypeme, aniž bychom museli sundavat rošt z grilu nebo aniž bychom si omylem štěpkou posypali i grilované potraviny.

  • polovina grilovací plochy vajíčka stačí na nasycení menší rodiny
  • ve druhé polovině lze opékat např. buřty "na klacku"
  • přístupné topeniště pro dosypání štěpky či přiložení

Co potřebujeme?

I v tomto případě nám tedy nerezový koš pro ConvEGGtor byl perfektním pomocníkem. Bez něho by půlkruhový rošt do grilu nebylo možné umístit - na keramickém prstenec jej samotný umístit nelze.

Tyto doplňky jsou aktuálně výrobcem dodávány pouze pro grily Big Green Egg Large a Big Green Egg XLarge. S menšími grily Big Green Egg v tomto případě nepochodíte.

Keramický gril Big Green Egg

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

  • sadu grilovacího nářadí s kleštěmi
  • funkční grilovací rukavici ve které se nespálíte o rozpálené rošty
  • a navíc se pro sundání půlkruhového roštu z grilu budou hodit kleště na nerezový rošt
počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.