Jak správně využít gril Big Green Egg - 14. díl

V minulém díle seriálu o kamado grilech Big Green Egg jsme grilovali opět na přímo a to za pomoci půlkruhového roštu a 2-dílného víceúrovňového roštu. Dnes se pojďme trochu více z blízka podívat právě na 2-dílný víceúrovňový rošt. Proč se vlastně tomuto roštu s "držákem" říká víceúrovňový?

2-dílný víceúrovňový rošt Big Green Egg

K čemu je to dobré?

2-dílný víceúrovňový rošt můžeme totiž do grilu umístit do více úrovní. Jednou z možností je umístění 2-dílného víceúrovňového roštu nad standardní nerezový rošt. Je na něm tedy možné grilovat vysoko od topeniště, dále od žhnoucích uhlíků a při menších teplotách. Toto nám umožňuje grilování naší oblíbenou metodou low and slow, kdy je maso grilováno po dlouhou dobu při nižších teplotách. K této variantě je však nutné mít po ruce ještě nerezový koš pro convEGGtor a standardní nerezový rošt, do kterého 2-dílný víceúrovňový rošt umístíme. Tato varianta skýtá ještě jednu neopomenutelnou výhodu a tou je možnost posunutí horního roštu o celých 14 cm do boku a tím pro nás bude manipulace s potravinami na standardním nerezovém roštu naprostá hračka.

kamado gril big green egg

Druhou možností je grilování při vysoké teplotě a blízko topeniště. Žádné jiné příslušenství dodávané výrobcem nám neumožní grilování těsně nad topeništěm při vysoké teplotě. Toho docílíme tak, že držák 2-dílného víceúrovňového roštu umístíme do grilu Big Green Egg obráceně. Rošt tedy místo v horní části grilu budeme mít umístěný hluboko po úrovní standardního nerezového roštu. I v tomto případě to má ještě jednu výhodu a tou je možnost vyjmutí celého obsahu roštu z grilu v jeden okamžik. Celý 2-dílný víceúrovňový rošt z grilu vyjmeme díky uším na držáku roštu. Nezapomene použít vhodné grilovací rukavice!

  • grilování na nerezovém roštu těsně nad topeništěm
  • možnost vyjmutí celého obsahu grilu v jeden okamžik

2-dílný víceúrovňový rošt

Co potřebujeme?

  • 1x gril big Green Egg Large nebo XLarge
  • 1x 2-dílný víceúrovňový rošt

2-dílný víceúrovňový rošt je výrobcem dodáván pouze do keramických grilů Big Green EGG Large a Big Green EGG XLarge. Do menšího typu grilu bohužel jej umístit nelze.

2-dílný víceúrovňový rošt

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

  • sadu grilovacího nářadí s kleštěmi
  • funkční grilovací rukavici ve které se nespálíte při manipulaci s příslušenstvím v grilu
  • a na přípravu potravin nám báječně poslouží týkové prkénko Big Green Egg

Rádi byste vyzkoušeli tento typ grilování, ale je Vám bližší grilování na litinových roštech? Zda nám grily Big Green Egg umožňí i tuhle variantu na to se podíváme již v příštím díle našeho seriálu.

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.