Jak sem udil špek a škvarky

Domácí škvarky a špek jsou úžasné pochoutky, na kterých si s gustem pochutnávám už od raného dětství. Takže když jsem od kamarádů dostal k narozeninám domácí elektrickou udírnu, první jídlo, které jsem v ní vyzkoušel, byly právě škvarky a špek. Blíží se zima, tak je potřeba udělat si zásoby.

Uzené škvarky z elektrické udírny

Nejlepší na tom je, že škvarky prostě dáte do udírny, Bradley Smoker 4 do komínku od generátoru kouře naládujete dostatečné množství udících briket, na displeji si nastavíte potřebnou provozní teplotu (jde to až na 160 °C), zavřete udírnu a můžete si jít na pár hodin dáchnout nebo se věnovat nějaké jiné činnosti. Vše ostatní za vás udělá udírna sama. Má to ale jeden háček…chvilku to trvá. Počítejte s tím, že se škvarky budou udit dobrých 6 až 8 hodin. Přece jen se domácí elektrická udírna nerozpálí tolik, jako když v litinových kamnech topíte dřevem.

Špeky z udírny

Karel Heřmánek v roli Leo Poppera ve filmu Smrt krásných srnců, říká, že blahobyt vypadá tak, že ve špajzu visí šiška uheráku a každý může přijít a ukrojit salámu podle chuti. Pod tato slova bych se klidně podepsal. Jen s malou poznámkou, že místo uheráku musí ve špajzu viset krásně zauzená slanina neboli špek. Takže hned jak jsem z udírny vyndal čerstvě zauzené škvarky, vyskládal jsem na nerezové udící rošty několik kusů špeku. Do komínku od generátoru jsem dal tentokrát jabloňové udící brikety, nastavil jsem provozní teplotu na 160 °C a začal jsem udit. Uzený špek potřebuje, podobně jako škvarky, strávit v udírně alespoň 6-8 hodin, ale klidně i víc.

Udit se dá i v zimě

Protože zásoby špeku vydržely ve špajzu mnohem kratší dobu, než jsem původně čekal, bylo třeba připravit další várku. Přestože mě udírna doteď v ničem nezklamala, na uzení v mínus 5 °C jsem si upřímně řečeno moc nevěřil. O to větší bylo moje překvapení, když se ukázalo, že okolní teplota nemá na udící proces prakticky žádný vliv, a když, tak si s tím udírna umí poradit.

Dokonalá izolace

Jedním z důvodů, proč může domácí elektrická udírna bez sebemenších problémů fungovat i v zimě a obecně za chladného počasí, je dokonalá izolace. Pokud je udírna správně zavřena a neděje se to, že by každých 5 minut někdo nakukoval dovnitř, nedochází téměř k žádnému tepelnému úniku a udící proces není narušen, ani když je opravdu psí počasí. A kdyby se přece jen stalo, že každou chvíli nějaký zvědavec nakoukne do udírny (jako to udělal můj bratranec), nemusíte se vůbec stresovat. Díky dvou tepelným zdrojům (spirála v udírně a topné tělísko v generátoru) dosahuje příkonu až 625 W a v případě potřeby dokáže reagovat na chladné počasí navýšením maximální provozní teploty ze 120 na 160 °C. Takže i kdyby přišla opravdu tuhá zima, udírna se s ní hravě vypořádá.

počet hlasů: 6
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.