Grilujeme a udíme sýr

Možná patříte mezi milovníky sýra a raději byste si někdy udělalli na grilu kromě masa sýr. Jediná forma, která je v našich končinách rozšířená, je hermelín grilovaný v alobalu a to je víceméně všechno. Pak už jen maso, maso a zase maso...

Uzení sýra za studena

 Typické uzení na grilu znamená teploty na stupnici kolem 100 °C. Jídlo jako kotlety, vepřová kolena a hovězí žebra se nejlépe dělají při těchto teplotách. Maso má potom takovou lehce kouřovou chuť. Jenže pro potraviny jako je sýr by nám přece jen přišly vhod spíše mírnější teploty. A tady přichází na scénu právě způsob přípravy jídla uzením. Při této přípravě využijeme více kouře než tepla. U sýrů toho lze dosáhnout při relativně nízkých teplotách. Možná jste se setkali s tím, že uzený sýr prodávaný v obchodech je mnohem dražší než ten obyčejný a je považován za delikatesu. Krása uzení sýra na grilu je i v tom, že si tuhle delikatesu můžete vyrobit sami a z levného kupovaného sýra. Existují dvě velice jednoduché metody uzení sýra, které můžeme jednoduše použít u sebe doma. Při první použijeme černé uhlí a dřevo na grilu nebo v udírně. A při té druhé elektřinou vytvořené teplo na plynovém grilu se dřevem na uzení. Bez ohledu na tyto metody, vždy je potřeba hlídat si teploty pod 32°C. Při této teplotě se sýr nerozteče. Jestliže se bojíte, aby se to přece jen nestalo, stačí se jistit tím, že sýr obalíme hliníkovou fólií s ledem. Led způsobí, že se nestane, aby se případná vyšší teplota dostala, až k sýru. Někdy se může stát, že gril se nenadále přece jen trochu víc rozpálí a nejsme schopni udržet stálou teplotu.

Jak jsme si poradili s uzením sýru na dotaz pana Cyrila si můžete přečíst v článku: UZENÝ SÝR

Sýr na dřevěném uhlí

Toto je asi nejjednodušší metoda, jak dosáhnout nejlepších výsledků uzením. Na jedné straně grilu rozpalte tři až šest kusů uhlí a nechte je kouřit. Potom dejte na vrch dřevěné třísky. Tak si zajistíte přesunovací rošt nebo část grilu, kde se jednoduše dostanete k ohni a můžete jednoduše přidat další dřevo, když je potřeba a oheň například vyhasne. Mějte taky na mysli, že je dobré mít sýr a zdroj tepla striktně oddělený, každý na jedné straně grilu. Grily jsou dostatečně veliké, takže toto umožňují. Opět připomínáme, že vzduch by neměl být teplejší než 30 °C, protože nechceme, aby uhlí začalo hořet, protože to by mohlo způsobit roztečení sýra.

Postup je tedy následující...

  • rozpálit uhlí a umístit na něj dřevo
  • sýr na rošt na hliníkové fólii
  • nechat dostatek místa mezi uhlím a sýrem
  • zavřít gril a nechat sýr udit
  • pokud kouř uhasne během 20 nebo 30 minut, jednoduše přidat jeden nebo dva rozpálené kusy uhlí a hrstku třísek, tak získáte dalších přibližně dvacet minut uzení (Ale každý gril má trochu jiný systém, tak ty časy se mohou lehce lišit. Může se nám stát, že sýr udíme dlouho a uhlí je stále rozžhavené. To ale taky jednoduše vyřešíme tím, že přebytečné uhlí odebereme. )
  • pokud chcete mít sýr opravdu dobře vyuzený, nechte ho na gril až dvě hodiny
  • v polovině uzení sýr obrátit, ať je z každé strany uzený stejně

 

Sýr na plynovém grilu

Pokud nemáte gril na uhlí, stejně dobrou práci odvede i plynový gril. Zvláštnost této metody je, že překvapivě k uzení nevyužijeme zdroje teple v těchto grilech, tedy plynu! Je to z důvodu toho, že teploty propanu nelze udržet při teplotách nižších než potřebných 30°C. Je to dáno jeho vlastnostmi. My plynový gril využijeme jen jako kuchyňskou troubu. Využijeme elektřinu, kterou se plynové grily napájejí. Využijeme elektrický talíř, který umístíme přímo na rošt grilu. Na talíř dáme takovou pánvičku z hliníkové fólie naplněnou dřevěnými třískami. Do fólie uděláme dírky, aby mohl unikat kouř. Tento talíř dáme na jednu stranu grilu. Na druhou umístíme hliníkovou fólii se sýrem. Opět bychom měli mít na paměti, že každý horký talíř je jiný a má trochu jiné vlastnosti. Proto bychom ho měli nějdřív otestovat! Začněte na nižších teplotách, abyste dosáhli uzení. Hlídejte teploměr a když dosáhne stupnice na teplotu kolem 30°C. Stejně jako u grilů na uhlí, můžete udit jednu až tři hodiny. Během uzení kdykoliv můžete přidat dřevěné třísky, pokud se vám bude zdát, že kouře není dost.

Sýry a druhy dřeva

Toto je na vkusu každého. Grilovat si můžeme jakýkoliv oblíbený sýr. Nejpopulárnější je mozzarella a čedar. Velké bloky sýra většinou musíme rozkrájet na menší kousky. Překvapivě levnější sýry z obyčejných supermarketů, jsou mnohdy na uzení lepší, protože tím získávají na chuti. Naopak u dražšího sýra, můžeme o některé jeho vlastnosti přijít. Obecně, nejběžnější dřevo na uzení je ořech, jabloň, třešeň. Tato varianta je nejběžnější, ale existuje jich ještě mnohem mnohem víc. K dostání jsou buď jako špalky a třísky. Se špalky se samozřejmě hůře manipuluje a třísky nevydrží dlouho hořet a je s nimi těžší udržet potřebnou teplotu.

Po uzení

Po uzení není sýr připraven ke konzumaci! Ještě ho musíte na dva až tři dny dát uležet do lednice nebo na studené místo. Při tom se ještě sýr svým způsobem doudí a na táhne do sebe tu kouřovou chuť. Když to dodržíte, bude náležitě odměněni. Servírovat ho můžete na studené mísy s uzeným ase nebo s pizzou. Tak dobrou chuť!

 

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.