Grilování a uhlíková stopa

Grilování je populární trávení voného času především v létě. Každým rokem stoupají čísla majitelů grilů a trh je zahlcen všemožnými pomůckami a hlavně dobrotami určenými pro grilování. Ale musíme si uvědomit i to, že grilování není úplně ekologické. Možná jste si to ani neuvědomili. My vám v tomto článku ukážeme, kde se dá chovat trochu šetrněji vůči přírodě.

Česká situace ještě nebyla podrobena bližším zkoumáním, ale ten vliv si můžeme ukázat velice názorně na studii, kterou provedli v Americe, kde se griluje především 4.července, na den nezávislosti. Vědci spočítali, že v ten den griluje najednou ceých 6O milionů lidí, jejichž grily vyrobí 225 metrů krychlových tun oxidu uhličitého, což je stejné jakobychom spálili 2300 akrů pralesa a během tohoto dne se využije tolik uhlí, plynu a zapalovače, které by vystačili 2O tisícům domácností na celý rok! A to je jen za jeden den grilování!

Tady nabízíme pár kroků, jak byste mohli udělat svoje grilování ekologičtější:

Dobře promyslete nákup nového grilu

Podle trendů z posledních let asi kolem 37% lidí si pořizuje pynové nebo elektrické grily. Ve srovnání s grily na uhlí je to ale stále dost málo! Plynové a elektrické grily jsou totiž mnohem čistší a ekologičtější a mají jen minimální dopad na životní prostředí. Plynový gril produkuje třikrát méně skleníkových plynů než gril na černé uhlí. Čísla jsou ae zatím v jejich neprospěch. Jen 12% domácností má elektrický gril. Úplně nejekoogičtější by bylo používání sluneční energie, ale to u nuás ještě ení tolik rozšířené. Tyto grily jsou teprve v začátcích, ale je to krok správným směrem, protože plynové ani elektrické grily nevyužívají žádné obnovitelné zdroje energie.

Změňte uhlí

Většinou používám e nekvalitní uhlí, protože je to samozřejmě otázka ceny a kvaitnější zboží je skoro vždy o něco dražší. Brikety často obsahují uhelný prach nebo jiné chemické přísady. Ale na trhu je možné najít i brikety, které jsou vyrobeny z rychlerostoucích dřevin jako je bambus. Většinou jsou certifikované jako ekologické. Tyto alternativy produkují menší množství toxinů při stejné výhřevnosti jako uhlí.

Používejte lokální potraviny

Neměli bychom ale ani zapomínat na to, že jídlo a jeho přeprava po světě znamená také velkou ekologickou zátěž. Už jsme se naučili nakupovat na místních trzích, kterých je stále více a nabízejí stále více potravin. Yslet bychom na to měli i při výběru jídla na grilování! Přeprava jídla po světě znamená velkou zátěž hlavně dopravní, protože jídlo světem létá a vozí se v kamionech a to je skoro největší ekologická zátěž po průmyslu. Takto přepravované jídlo ani není kvalitní, protože nedozrává na záhoně nebo na stromě, ale v kamionech nebo skladech. Nemluvě o přepravě živých zvířat, během které jsou zvířata ve stresu a to se na kvalitě masa taky projeví! Ekologické je také používání vegetariánských přísad místo masa, ale to je na volbě každého. Bio a eko potravin je na trhu už veliké množství a vybere si opravdu každý. Jde jen o to vydat se touto cestou a snažit se spíše konzumace množství jídla než sahání k méně kvalitním ale levnějším potravinám!

Vždy uhaste plameny

Pokud topíte uhlím nebo briketami, nenechte je dohasínat v grilu dokud sami nezhasnou! Neshořené uhlí tptiž ještě můžeme využít při dalším grilováním a ušetříme tak palivo, které jak už víme není ani příliš ekologické samo o sobě!

Kompostujte zbytky

Při grilování vzniká spousta biologického odpadu, zbytky ze zelniny, které se dají jednoduše kompostovat. Rozmyslete si dvakrát, než napůl snězenou kukuřici, grilovanou cibuli nebo zbytky kuřete a další. Světový trend je bohužel takový, že až 40% jídla vyhazujeme, protože ho nestačíme sníst před zkažením. Většina tohoto jídla sedá kompostovat, ale většinou končí v popelnici a na skládkách, kde se nakonec samozřejmě taky rozloží, ale kompost můžeme dále využít.

Umývejte ekologicky

Pravidelné umývání a starost prodlouží životnost vašeho grilu a nebudete si muset tak často kupovat nový. Gril bude pracovat tak, jak má a nebude spotřebovávat více paliva a vypouštět tolik splodin. Možná se nebude řídit všemi těmito radami, ale stačit bude, když se nad některými věcmi zamyslíte a třeba si k určitému chování časem dojdete sami, ať už šetrnějšímu k životnímu prostředí nebo alespoň k vlastnímu tělu a okolí.

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.