Co je lepší? Big Green Egg nebo Monolith?

Jak využít poslední slunečné dny? No přeci ke grilování! Při dnešním pohledu z okna nás napadla famózní myšlenka, kterou jsme šli obratem zrealizovat. Požádali jsme silnější jedince z našeho kolektivu, aby vytáhli ze skladu jeden gril Monolith Classic a jedno zelené vajíčko Big Green Egg Large. Je přeci třeba je ještě několikrát důkladně otestovat před koncem grilovací sezóny. Ještě bylo třeba se shodnout na několika druzích pochutin a vyslat slabší jedince, aby potřebné věci zajistili. Společně jsme se shodli na míchaných vajíčkách se slaninou, volských okách, vepřových žebrech a bůčku. Výtečných marinád, grilovacího koření i omáček ke grilovanému masu máme na firmě vždy dostatek.

grilování na Monolithu Classic a Big Green Egg

Grilovačka začíná

Než kolegyně přivezli veškeré potřebné ingredience ke grilování, kolegové se postarali o technickou stránku věci. Tentokrát jsme se rozhodli pro grilování na Monolithu Classic a L-kovém zeleném vajíčku. Grily bylo potřeba vytáhnout ze skladu a sestavit na našem oblíbeném místě pro grilování - přímo před zadním vchodem do obchodu, hned vedle zahradních jezírek. Pak už stačilo jen nasypat do grilů požadované množství dřevěného uhlí. Tentokrát jsme vzali dřevěné uhlí určené přímo pro grily Big Green Egg a grily zapálit. Pomocí našeho oblíbeného "fénu" elektrického rozpalovače Looftlighteru je to otázkou několika málo minut. Potraviny už také dorazily, tak můžeme začít.

Elektrický rozpalovač Looftlighter

Ocelová grilovací deska na Monolithu

Více než natěšenost našich chuťových buněk bylo tentokrát naším cílem otestovat velkou, ocelovou, grilovací desku, která patří právně na zmiňovaný gril Monolit. K téhle desce se nám podařilo dostat poprvé a proto bylo třeba jí pořádně testnout. Deska se položí přímo na gril a jízda může začít. Překvapilo nás, jak velká grilovací deska je. O celkem velký kus přesahuje přes okraje grilu. I přesto se deska nahřála až do okrajů a mohli jsme tedy využít úplně celou plochu. Tahle grilovací deska je opravdu pěkný kousek železa. Vešlo se na ní jak požadované množství volských ok, tak na druhé části nám zbyl ještě dostatek prostoru pro udělání míchaných vajíček. Uprostřed desky je otvor, kterému jsme se na začátku grilování trochu podivovali. Až během samotného grilování jsme pochopili úžasnou funkci tohoto otvoru - přesně na něj totiž pasuje regulátor vzduchu, který je běžně umístěný na samotném víku grilu. Při grilování jsme tudíž mohli využít i této funkce a v průběhu akce snižovat či zvyšovat teplotu desky díky použití tohoto regulátoru.

Grilovací deska na Monolith Classic

Klasika v zeleném vajíčku

Zelené vajíčko tentokrát vyhrálo u kolegy, který chtěl potěšit svou početnou rodinu a na večer domu zavézt nějakou dobrotu. Pomalu pečená plec, ze které nakonec vznikne luxusní trhané maso do housek, byla tou správnou volbou. Maso bylo již předem naložené v marinádě a i tentokrát jsme se přesvědčili, že metoda Low and Slow je více než výbornou volbou. A aby vajíčko nebylo využito jen z části, přihodili jsme k němu pár kousků vepřového bůčku. Pro ještě výraznější chuť a vůni jsme do vajíčka přisypali udící lupínky Hickory, které masu dodaly ještě větší šmrnc.

Grilování na Big Green Egg

Grilování se, ostatně jako vždy, vydařilo a proto bude třeba před koncem sezóny ještě nějakých pár grilů ostestovat. Dalším naším vyhlídnutým kandidátem na příští testovačku je gril od Campingazu s názvem Plancha BF LX, který máme v plánu vyzkoušet v co nejbližší době a jistě se s vámi o zážitky z grilování opět podělíme.

počet hlasů: 6
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.