Bůček na grilu? Kam se hrabe hovězí

Co se vám vybaví, když uvidíte takovou fotku? Někomu se možná začnou sbíhat sliny a začne se těšit domů, až hodí kousek vepřového bůčku na gril a udělá si podobnou dobrotu, nebo to vezme do nejbližší prověřené restaurace, kde ví, že tam takovouto krásu na jídelníčku mají. Někomu jinému se možná při pohledu na takovou dobrotu zvýší cholesterol, protože k ničemu jinému ani konzumace takového kousku bůčku nevede. Nechceme vás nějak odrazovat od konzumace, stejně by to asi u masomilů nebylo nic platné, ale měli bychom mít všichni na paměti, že 100 g bůčku znamená bombu pro naše tělo v hodnotě 1433 kJ, 34 g tuku a 75 mg cholesterolu. Ale to jen na okraj. Tím nikoho nechceme odradit od konzumace této chutné krmě! Když je to v rozumné míře, proč ne?!

Vepřový bůček na grilu

Kdyby to přece jen někoho zajímalo, nejzdravější úprava bůčku je ve vakuovaném sáčku…potvrzeno i největšími kuchařskými esy! A víte proč se bůček vždy před pečením nakrojuje na čtverečky? Možná si myslíte, že to má jen estetickou funkci. Což samozřejmě nelze popřít. Bůček hned vypadá lépe. Ale hlavním důvodem je to, že bůček si tak lépe zachová šťávu! A jestli chcete mít bůček navíc pěkně křoupavý, potírejte povrch masa během pečení směsí medu s octem a několikrát to zopakujte. A pokud máte med hodně rádi, máme pro vás ještě jedno vylepšení…med se totiž k bůčku výborně hodí! Stačí, když poměrné množství rozmícháte s vodou nebo aromatickým kořením, jako jsou badyán a hřebíček, a nanášíte při pečení na maso. Vznikne tak neodolatelná medová krustička, která chuť bůčku povýší ještě o pár pater.

A pár rad pro vypečený  bůček

  • vepřový bůček je nižší část prorostlého svalstva a sádla, jež obepínají břišní dutinu, a odděluje se od krkovice
  • před prodejem musí být bůček zbavený štětin, případných krevních částí a bradavek
  • v obchodech se nabízí nasekaný na pruhy s 1 či 2 žebry
  • v řeznictvích se prodává obvykle vcelku
  • při výběru by už měl zákazník vědět, s jakou tepelnou úpravou bůčku počítá
  • závitky jsou nejlepší z nízkého boku bez kůže, pokrájeného dlouhým řezem na plátky, na kapsu se zase hodí vysoký bok ve tvaru obdélníku (30x25 cm), v němž v polovině výšky prořízneme dutinu
  • k bůčku se nejvíce hodí sůl, kmín, paprika a pepř, ale i lečo nebo med s kořením

A pokud máte raději bůček uzený, pojívejte se na náš návod: Jak naložit bůček na uzení?

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.